PRÆCISERING. I forbindelse med artiklen om Anja From og Udsatterådet herunder fremgår det, at hun i sin tidlige barndom blev tvangsfjernet fra sine forældre. Det er formelt korrekt, men i realiteten boede hun sammen med sin mor, mens hendes fraskilte far havde samvær med datteren i mindre omfang.
Faderen, Hans Erik From, ønsker præciseret, at han ikke har været involveret i alkohol- eller narkomisbrug, men at han gennem statsamt og retten i flere år forsøgte at få den fulde forældremyndighed for sine børn.
ESBJERG: Anja From har fået et nyt liv. Den 1. januar flyttede hun til Esbjerg, og det blev en del af et sporskifte i hendes liv.
Den 29-årige kvinde har aldrig været bange for at være sig selv, hun går barfodet næsten hele året, er ekstrem åben om sine tidligere udfordringer og skjuler heller ikke sin forfærdelige opvækst.
Som barn var Anja udsat for massivt omsorgssvigt fra sine forældre. Som helt lille barn voksede Anja op hos sine forældre med grove overskridelser i et miljø med kriminalitet, narko og alkoholisme. Som knapt syvårig blev hun tvangsfjernet og kom i familiepleje. Her boede hun i ti år på et værelse på 5,5 kvadratmeter med skråvægge.
- Heller ikke her fik jeg den omsorg, som jeg havde behov for. De praktiske ting var i orden, men det følelsesmæssige manglede, fortæller Anja From.
Som 17-årig flyttede hun hjemmefra, men først for et par år siden - som 27-årig - fandt Anja en vej til et godt liv, hvor hun har overskud til andre. Hun er netop blevet valgt til Esbjerg Kommunes Udsatteråd, hvor hun vil tale de udsattes sag.
- Jeg havde været ude på et sidespor i mit liv i mange år, jeg havde en kraftig distance til det etablerede system. I dag kæmper jeg kampen med mig selv i stedet for med systemet, fortæller hun.
ANJA FROM OG UDSATTERÅDET
- SINDs medlemmer hører til blandt de udsatte og bliver ofte glemt i den offentlige debat. På den baggrund indstiller SIND Anja From til Udsatterådet, hedder det i kommunens begrundelse for valget af Anja From til Udsatterådet.
Anja From har erfaringer fra det meste af sit liv med at have et usynligt handicap. Hun kan i Udsatterådet være med til at sætte fokus på de problemer, der følger med det at have en psykisk lidelse og kan i samarbejde med andre udsatte grupper løse de problemer, som psykisk syge er udsat for.
Forvaltningen vurderer, at der med Anja Froms indtræden i Udsatterådet vil blive tilført viden om det at være i en udsat livssituation.
Den værste ende af psykiatrien
Vejen til et positivt liv fandt Anja From for et par år siden hos Esbjerg Karate Klub i det såkaldte karateprojekt, som hjælper sårbare unge til en bedre hverdag, en uddannelse eller et job.
- Jeg anede ikke, at karateprojektet eksisterede. Jeg var opgivet af Esbjerg Kommune, som ikke havde nogen hjælp til mig. Men en ven introducerede mig for karateklubben.
Jeg har altid selv været en enorm åben person. I karateklubben mødte jeg en ekstrem åbenhed og et ubeskriveligt nærvær. Før følte jeg mig fanget et sted, hvor jeg ikke hørte hjemme. Nu er jeg et sted, hvor jeg kan tage ansvar for mine egne tanker og handlinger.
- Psykisk sårbarhed handler ofte om ting, der er sket i fortiden. Jeg prøver at være til stede i nuet, siger Anja, der mener, at det er vigtigt at være til stede i nuet, for så kan man ikke have det skidt.
Hun har hørt hjemme i den "værste ende af psykiatrien" og har fået samtlige psykiatriske diagnoser, siger hun selv.
I dag er hun rask og på rette vej.
- Som psykisk sårbar kan livet være for overvældende eller for hårdt. Folk kan ende med at tygge drøv på deres tanker og blive fanget af destruktive tanker, forklarer Anja.
Alle har en indre stemme - det gælder også sindslidende.
- Det er vigtigt at styre den indre dialog, så man ikke bliver negativ, mener Anja From ud fra sine oplevelser med psykisk sygdom og de grove overgreb af psykisk og fysisk art.
Hun vil bruge sine egne erfaringerne i Udsatterådet, som er talerør for de mange grupper af udsatte i Esbjerg.
Vil gerne på universitetet
- I rådet vil jeg gerne være med til at skabe bedre vilkår for udsatte. Kompetencer og faglig viden er vigtigt, men førstehåndsoplevelser skal også bruges i arbejdet i rådet. Samfundet skal acceptere, at psykisk sårbare er ligeværdige, psykiske sygdomme er ligestilles med alle andre handicap i FN's handicapkonvention, siger Anja From
Hun mener, at kun de færreste undgår at blive ramt af en lidelse i sindet. Selv har hun aldrig været indlagt.
- Jeg har fået en indsigt i mig selv, som gør det lettere for mig at forstå andre mennesker.
Selv håber Anja From på at komme til at læse jura ind på universitetet. Hun har taget en HF-eksamen med et snit på 10,3.
- Jeg har levet meget fra hånden til munden. Nu kan jeg kigge lidt fremad, efter at jeg har fået ro på min situation gennem karateprojektet. Her har jeg oplevet en kraftig selvudvikling – fysisk og psykisk. Det skyldes den fysiske karatetræning, de rette ansatte i projektet og hele den terapi, der findes hernede.
I dag har hun overskud til at være projektkoordinator for besøgstjenesten Barnets Ven under Red Barnet Ungdom, som er en gruppe voksenvenner, der er rollemodeller for udsatte børn i Esbjerg, hun er bistandsværge, og endelig er hun byrådsven, hvor politikerne kan møde en udsat.
Alt sammen gør hun både for at hjælpe de udsatte - og sig selv:
- Jeg kan ikke ændre min fortid. Men det, jeg gør i nuet, er med til at skabe min fremtid, siger hun.