Esbjerg

Danmarks ældste lydavis lukker

Jørgen Jørgensen ved læsepulten i lydstudiet i sit private hjem, hvor hans firma Ordlyd har produceret Esbjerg Lydavis, som lukker ved årsskiftet. Det er en trist situation. Det svarer til, at JydskeVestkysten lukker, så borgerne må undvære vigtige informationer, siger Jørgen Jørgensen. Foto: André Thorup
Jørgen Jørgensen har arbejdet med Esbjerg Lydavis i nøjagtig 50 år og har været med til at glæde mange blinde, svagtseende og ordblinde, som dermed kunne få et indblik i de lokale nyheder.

Esbjerg: Når man siger Esbjerg Lydavis, siger man samtidig Jørgen Jørgensen. I år er det nøjagtig 50 år siden, at han flyttede til Esbjerg og begyndte som reporter, men snart er det slut med lydavisen, som lukker helt ned ved årsskiftet.

Jørgen Jørgensen er født og opvokset i Stadil nord for Ringkøbing og har lige siden barndommen haft en stor interesse for båndoptagere, mikrofoner og lyd, men det stod ikke skrevet i stjernerne, at han skulle blive journalist og få pressekort. Han er nemlig udlært tømrer og tog til Esbjerg og læste videre til bygningskonstruktør. Det blev dog ikke på byggepladser, at man fik Jørgen Jørgensen at se, men derimod i tekniske studier, hvor han har været med i udviklingen lige fra spolebånd og kassettebånd til cd-skiver.

- Esbjerg Lydavis så dagens lys i 1965 og blev etableret og startet af båndamatørklubben, drevet på frivillig basis. Da jeg så flyttede til Esbjerg i 1969,kom jeg med i klubben og i arbejdet med lydavisen som reporter, hvor jeg altså var ude i marken med båndoptager og mikrofon, fortæller Jørgen Jørgensen.

I oktober 1979 blev den selvejende institution Esbjerg Lydavis oprettet med Esbjerg Kommune som økonomisk garant med betydelige tilskud, men lydavisen fik også legatmidler og beløb fra fonde, og der fulgte en række gode år.

Jørgen Jørgensen blev den 1. november 1979 ansat som leder af institutionen, og alle ansatte fik løn.

Annonce

Jørgen Jørgensen

Jørgen bor på Marsvænget 9 i Sønderris og er gift med Conni Jørgensen. De blev gift i 1997.

Jørgen mistede sin første kone, Ulla i 1985, 14 dage efter en fødsel.

Jørgen og Conni har fire sammenbragte børn og fire børnebørn. Jørgen Jørgensen fyldte 70 år den 22. april, mens Conni rundede de 70 år den 15. maj.

Jørgen er som nævnt fra Stadil, og parret har sommerhus i Bjerregård på Holmslands Klit. Jørgens far var tømrermester i Stadil, og Jørgen har arvet hans evner med hensyn til håndværket. Hans værksted ved privaten er hans frirum.

Fik eget firma: Ordlyd

- Lydavisen blev udgivet seks gange ugentligt på kassettebånd, og vi havde et fuldt professionelt lydstudie, men som et lille ekstra-arbejde startede jeg i 1993 mit eget firma Ordlyd, oplyser Jørgen Jørgensen.

I 2004 opsagde han jobbet som leder af Esbjerg Lydavis på grund af udsigten til kraftige besparelser, hvorefter produktionen blev udliciteret. Resultatet af licitationen blev, at Jørgens firma Ordlyd vandt, og lige siden har Ordlyd fremstillet Esbjerg Lydavis, men om nogle måneder er det slut.

Det var ved årets udgang i 2012, at den selvejende institution Esbjerg Lydavis blev nedlagt, hvilket betyder, at det er Esbjerg Kommune, som udgiver lydavisen. Esbjerg Lydavis har 180 abonnenter og udkommer én gang ugentligt, og abonnenterne får ugentligt tre timers lokale informationer på ægte Daisy-cd-skiver. De sendes ud med posten og indeholder nyheder hentet fra JydskeVestkysten.

En lykkefølelse

- Det er naturligvis vemodigt, at det er slut med lydavisen fra den 31. december, men jeg står alligevel tilbage med en lykkefølelse, når jeg tænker tilbage på de 50 år, fordi jeg har været med til at glæde mange blinde, svagtseende og ordblinde ved at udgive lydavisen, så de kunne få et indblik i de lokale nyheder, siger Jørgen Jørgensen.

Udover Esbjerg Kommune har Jørgen også udgivet lydaviser i fire andre kommuner og var i midten af 90’erne oppe på at have otte indlæsere, en tekniker og en medhjælper.

Ved siden af sit arbejde med Esbjerg Lydavis var Jørgen Jørgensen også med i pionerårene med lokalt tv og radio i Esbjerg. Det var på stationerne ALT-TV Esbjerg og Radio Sundbo i 80’erne. Jørgen Jørgensen var frivillig leder på Radio Sundbo, hvor der var omkring 90 frivillige medarbejdere. Han har også været chef i et halvt år på Radio Ringkøbing, mens han havde orlov fra lydavisen.

- Årene på ALT-TV Esbjerg og Radio Sundbo husker jeg også tilbage på med stor glæde. De var virkelig spændende, lyder det fra Jørgen Jørgensen.

Han ved ikke, hvad fremtiden bringer rent arbejdsmæssigt, for situationen er uafklaret.

- Som nævnt lukker Esbjerg Lydavis på grund af besparelser, men jeg har mit firma Ordlyd, og min drøm er, at kunne sende en lydavis på nettet hver morgen klokken 8.00 365 dage om året til ordblinde og blinde, men jeg vil gerne have nogle med på rejsen i form af dygtige indlæsere og teknikere, siger Jørgen Jørgensen.

Jørgen Jørgensen i aktion ved høvlbænken i sit frirum: værkstedet, hvor han kommer næsten dagligt. Foto: André Thorup
Billedet her er fra Willemoesgade 65 i 90’erne, da Esbjerg Lydavis var en selvejende institution. Privatfoto
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.