Kultur

DR genskaber genforeningsfesten til tv-serien 'Grænseland'

DR er for tredje gang i Sønderborg-området for at optage tv-serien 'Grænseland'. Foto: Timo Battefeld
DR optog hele tirsdag på Dybbøl Banke i Kongeskansen til den historiske tv-serie 'Grænseland'.

Dybbøl: H.P. Hanssen står bag talerstolen, som er svøbt i et hvidt klæde og pyntet med røde bånd. Han skal holde tale for de omkring 50.000 danskere, der er mødt op i Kongeskansen på Dybbøl Banke for at fejre genforeningen af Sønderjylland og Danmark.

- Vær hilset til alle på denne bloddøbte banke, hvor kong Christian 9. tog afsked med Sønderjylland. Lad os håbe, vi har lært af historien, og at Danmark går lyse og lykkelige tider i møde, siger H.P. Hanssen.

Det er skuespiller Jakob Engmann, som spiller rollen som H.P. Hanssen foran 29 statister på en kold og blæsende dag på Dybbøl Banke. Optagelserne skal bruges til DR's tv-serie 'Grænseland', som er fire programmer om tiden 1840 til 1920 med særlig fokus på Sønderjylland. Optagelserne på Dybbøl Banke skal bruges til seriens sidste kapitel, hvor man blandt andet genskaber den historiske dag den 11. juli 1920, hvor flere tusinde danskere tog til Kongeskansen til genforeningsfesten sammen med blandt andre H.P. Hanssen og kongeparret.

- Det skal ligne den store genforeningsfest. Kongeparret var der, og H.P. Hanssen holdt sin store tale, han var en af hovedpersonerne og kræfterne bag genforeningsarbejdet, siger Ane Saalbach, der er producent på serien.

Annonce
Vi prøver at lave optagelserne så tro mod historien samtidig med, at vi tager hensyn til det historiske område.

Ane Saalbach, producent

Risiko for aflysning

Tirsdag begyndte meget regnfuldt på Dybbøl Banke, hvor de sommerlige optagelser med statister i hvide sommerkjoler skulle foregå. Men i løbet af formiddagen stoppede regnen.

- Det er simpelthen så heldigt og et kæmpe lykketræf, at solen skinner, når vi har engageret så mange mennesker, kostumer, sminke og rekvisitter. Vi ville ikke kunne have optaget det i regnvejr, siger Ane Saalbach.

DR har blandt andet optaget på Cathrinesminde Teglværk, i Aabenraa og Augustenborg. Det har været vigtigt for DR at optage på de historiske steder, hvor det var muligt.

- Det er noget helt særligt at lave optagelserne på det fredede Dybbøl Banke. Men det er også vigtigt, at vi passer på stedet, så vi gør det så nænsomt som muligt. Der er nogle ting, som vi har undladt, da underlaget ikke kan tåle for meget transport og udstyr. Vi prøver at lave optagelserne så tro mod historien samtidig med, at vi tager hensyn til det historiske område, siger Ane Saalbach.

29 bliver til tusinde

Tirsdag skulle der også laves 'crowd dubbing'. De 29 statister skulle nemlig blive til flere tusinde deltagere i genforeningsfesten ved hjælp af en blue screen og ved at flytte statisterne rundt i grupper i Kongeskansen.

Lars Bo Thorup fra Sønderborg er en af statisterne. Han har været statist på flere projekter, hvor det begyndte med filmen 'I Krig & Kærlighed'.

- Jeg meldte mig, fordi jeg er interesseret i foto og lys, så jeg ville gerne se, hvordan det foregik på filmoptagelser. Det endte med tre statistroller. Jeg synes, det er sjovt og spædende, og på de historiske optagelser får man meget historie med. Det er lange optagedage, men der er god forplejning og god stemning, siger Lars Bo Thorup.

Per Madsen fra Skelde har været statist i mange år og er efterhånden vant til at blive ringet op af film- og tv-produktioner. Han har blandt andet været med i filmen 'Danmarks Sønner'.

- Det er spændende at være med til de historiske optagelser. Det er også hyggeligt, og man lærer nye mennesker at kende, siger Per Madsen.

DR kommer tilbage til Dybbøl senere på året for at optage scener om krigen i 1864.

29 statister deltog tirsdag i optagelserne i Kongeskansen. Foto: Timo Battefeld
Statisterne står foran talerstolen for at høre H.P. Hanssen tale på Dybbøl Banke under genforeningsfesten. Foto: Timo Battefeld
En blue screen bliver brugt til at kopiere de 29 statister til flere tusinde publikummer. Foto: Timo Battefeld
Skuespiller Rosemarie Mosbæk spiller H.P. Hanssens datter, Astrid. Foto: Timo Battefeld
Skuespiller Jakob Engmann spiller H.P. Hanssen. Foto: Timo Battefeld
29 statister deltog tirsdag i optagelserne. Foto: Timo Battefeld
Moderne telefoner i lommen på gammeldags tøj. Foto: Timo Battefeld
DR er for tredje gang i Sønderborg for at optage tv-serien 'Grænseland'. Foto: Timo Battefeld
DR er for tredje gang i Sønderborg for at optage tv-serien 'Grænseland'. Foto: Timo Battefeld
DR er for tredje gang i Sønderborg for at optage tv-serien 'Grænseland'. Foto: Timo Battefeld
DR er for tredje gang i Sønderborg for at optage tv-serien 'Grænseland'. Foto: Timo Battefeld
DR er for tredje gang i Sønderborg for at optage tv-serien 'Grænseland'. Foto: Timo Battefeld
DR er for tredje gang i Sønderborg for at optage tv-serien 'Grænseland'. Foto: Timo Battefeld
DR er for tredje gang i Sønderborg for at optage tv-serien 'Grænseland'. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.