Læserbrev

Esbjergs historie pakkes bort

Læserbrev: Ribe Byhistoriske Arkiv beskæres til januar og er åbent fire timer om måneden, men for Esbjerg Byhistoriske Arkivs vedkommende ser det ganske anderledes ud fra januar 2021.

Esbjerg Kommune vil sælge den tidligere Tekniske Skole, der i dag rummer Byhistorisk Arkiv, hvor private, foreninger etc. kan aflevere materiale. Det gemmes og dermed sikres denne væsentlige side af Esbjergs historie.

Det er også her, man kommer for at bruge det, man selv og andre har afleveret. Esbjerg Turistforeningsarkiv kan for eksempel findes her, og sammen med byrådssager finder man det vigtige samspil mellem det private og det kommunale, som Esbjerg er kendt for.

Og når jeg nu nævner samspillet, så var det faktisk også arkivet, der var med på at formidle den unge by Esbjergs historie uden for lokalerne, hvilket ikke mindst byens borgere værdsætter i dag. De får mange gode historier at fortælle videre og trække folk til byen.

Arkivet har igennem mange år arrangeret byvandringer, så både byens turister og indbyggere har fået viden om, hvordan byen er opstået og udviklet til den energimetropol, som byen er i dag. Denne formidling af viden gør, at byens indbyggere bliver gladere for byen, fortæller om den til også ikke esbjergensere, så de måske en dag nedsætter sig i denne dejlige by.

Giver forslaget overhovedet mening? Giver det besparelse?

Esbjerg Museum skal vel have et forøget tilskud, men det oplyses der ingenting om. Er det ikke snarere en omkontering, forslaget handler om til gavn for bogføringen, men til skade for brugerne af arkivet. Arkivet skal ikke, som turistkontoret i Esbjerg er blevet det, viskes ud og i bedste fald erstattes af elektronik. Det fortjener vi borgere ikke, og kommunen gavner heller ikke sig selv med det.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.