Annonce
Fodbold

Politi og fodboldklubber har fået nok af hooligans: - Nu går vi til stålet

Balladen mellem fodboldfans i Vejle, Kolding og Fredericia er især blusset op inden for det seneste år. Her er det lykkedes fans at smugle fyrværkeri med ind på lægterne. Arkivfoto: Mette Mørk
Sydøstjyllands Politi og ledelsen i fodboldklubberne i Vejle, Fredericia og Kolding er enige om, at der skal slås hårdere ned på ballademagere under og efter kampene.
Annonce

Trekantområdet: To gange inden for den seneste måned har Sydøstjyllands Politi holdt møder med ledelserne i Vejle Boldklub, FC Fredericia og Kolding IF.

Det centrale emne på møderne har været de fodboldfans, som har brugt mere tid på at genere hinanden på og uden for tribunerne, end de har brugt på følge kampene på grønsværen.

- Fodboldledelserne og politiet har med bekymring set på fankulturen her i området, som er blevet noget træls, siger politiinspektør Morten Anker Jensen, der er linjechef for beredskabet ved Sydøstjyllands Politi.

Han hentyder til små fangrupperinger i de tre klubber i Trekantområdet, som ynder at tage romerlys med på stadion, starte slåskampe efter kampene, kaste sten på spillerbusser og tage bannere med anti-politi-slogans med til fodboldkampene.

Problemet er især spiret frem inden for det seneste års tid, hvor en lille gruppe tilhængere af FC Fredericia og Kolding IF tilsyneladende har besluttet sig for at slå pjalterne sammen og hade VB i fællesskab.

- De ballademagere, der var begyndt at boble op i Vejle, er på vej ned igen. Men nu bobler det op i Kolding og Fredericia, siger Morten Anker Jensen.

Og tilføjer:

- Og nu synes vi ikke, det er sjovt mere.

De ballademagere, der var begyndt at boble op i Vejle, er på vej ned igen. Men nu bobler det op i Kolding og Fredericia.

Morten Anker Jensen, politiinspektør

Frem med grovfilen

Politiinspektøren understreger, at der er bred enighed mellem politiet og fodboldklubberne om, at nu skal der gøres noget ved den uheldige udvikling i fankulturen:

- Nu går vi til stålet med DBU-karantæner og politikarantæner for at få de personer væk fra stadion, som ikke kan opføre sig ordentligt, for vi vil ikke have dem. Derfor vil vi benytte os af grovfilen.

Ud over karantæner vil ballademagerne så vidt muligt også blive straffet ved at gå rettens vej, siger politiinspektør Morten Anker Jensen.

Politiet har i vidt omfang allerede kendskab til de personer, der skaber balladen, så der vil blive holdt ekstra godt øje med dem nu.

- For det kræver jo, at vi har noget på dem, der gør, at vi kan løfte bevisbyrden. Men vi går efter en konsekvent retshåndhævelse.

Fælles ansvar

At gå dialogens vej har ikke virket i forhold til de mest hardcore fans.

- Vi har forsøgt, men det er ikke trængt igennem, siger Morten Anker Jensen og fortsætter:

- Og nu vil vi altså ikke have den ballade mere. Det skaber utryghed at skyde med raketter og kaste med sten. Det kunne jo også ende helt galt, og det går ud over de tusindvis af andre fans, som ikke er trælse.

Set fra politiinspektørens stol hander det i høj grad om adfærdsregulering. Derfor kan det også blive relevant at inddrage forældre, kommuner og SSP i arbejdet for at sætte en stopper for fodboldbøllerne.

- Det er et fælles ansvar, som vi skal løfte sammen, lyder det fra Morten Anker Jensen.

Politiinspektør Morten Anker Jensen har holdt to møder med ledelserne i Vejle Boldklub, FC Fredericia og Kolding IF. Sammen vil man arbejde for at sætte en stopper for hooligans. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.