Esbjerg

Gymnasieelever droppede bøgerne og gjorde en forskel

Foto: André Thorup

ESBJERG: Karakterdrømme og notenørderi blev torsdag lagt på hylden for en stund på Esbjerg Gymnasium. I stedet stod der "solidaritet" i skoleskemaet, for ved den årlige dag "EG for noget" kunne eleverne i år vælge at samle ind til enten kræftramte, ensomme unge eller Ugandas handicappede unge.

Dagen lægger sig op ad organisationen Operation Dagsværks årlige indsamlingsdag, men her har Esbjerg Gymnasium valgt sin egen udgave, hvor eleverne selv må vælge blandt tre mulige projekter, herunder Operation Dagsværks projekt i Uganda.

Eleverne vælger også selv, hvordan de vil skaffe penge. Nogle valgte torsdag at arbejde nogle timer for en virksomhed eller for private, hvor de får en timeløn, som så går til det støttede projekt. Andre valgte at rejse penge gennem spil, konkurrencer, musik, second hand marked eller en café med salg af kager og snacks.

Hele indsamlingsdagen sluttede med fælles koncert i festsalen med bandet Barselona.

Annonce
Fra venstre ses Irna Likic, Claudia Andreassen og Emmeli Madsen. Foto: André Thorup
Foto: André Thorup
Foto: André Thorup
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.