Annonce
Sydjylland

Lego-rigmand taber millioner på fynsk gods: Kan trække pengene fra i skat

Sidste år måtte Lego-rigmanden Kjeld Kirk Kristiansen tilføre Schelenborg Gods på Nordfyn 115 millioner kroner for at holde gang i driften. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Landbrugsdriften på Schelenborg Gods i Kerteminde kostede sidste år Lego-overhovedet Kjeld Kirk Kristiansen 4,5 millioner kroner i underskud. Men rigmanden kan trække underskuddet fra i Skat, skriver Ekstra Bladet.
Annonce

Underskud: Kjeld Kirk Kristiansen har gennem investeringsselskabet Kirkbi investeret betydelige summer i Schelenborg Gods i Kerteminde, men landbrug er ikke altid en god forretning.

Det har Lego-familiens overhovedet erfaret, idet godset sidste år kom ud med et underskud på 4,5 millioner kroner før skat. Dog kan Kjeld Kirk Kristiansen trækket tabet fra i skat fra Kirkbi-koncernen, skriver Ekstra Bladet.

Ifølge mediet vil Enhedslistens skatteordfører Rune Lund have skatteminister Morten Bødskov (S) til at gå ind i sagen om rigmænd, der kan opnå skatterabat ved at indsætte et selskab som Schelenborg Gods som et underskudsgivende selskab under en koncern som Kirkbi. Med selskabskonstruktionen er Kjeld Kirk Kristiansen ifølge skatteregler tvunget til at trække godsets underskud fra i koncernens overskud.

Ekstra Bladet fortæller, at Kjeld Kirk Kristiansen sidste år måtte tilføre godset 115 millioner kroner for at holde gang i driften. Ifølge mediet har Kjeld Kirk Kristiansen investeret betydelige summer i bygninger og material i form af landbrugsmaskiner til godset. Sidste år steg materielle anlægsaktiver med omkring 45 mio kr. i 2018, så de sammenlagt talte 254,8 mio kr., skriver Ekstra Bladet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.