Kolding

Nu kører toget: Arbejdet med at afvikle Koldings havn er sat i gang

Nu går det praktiske og planlægningsmæssige arbejde med at lukke Koldings erhvervshavn i gang, men ingen ved endnu, hvornår omdannelsen til ny by er en realitet. Dronefoto: Søren Gylling
Stort byrådsflertal har godkendt den procesplan, der skal føre til lukning af Kolding Erhvervshavn. Venstres Pernille Øhlenschlæger har ændret holdning og tilhører nu nej-sigerne.
Annonce

Kolding: De mange vrede havnefolk og andre borgere, som fyldte byrådssalen op til bristepunktet, da et stort flertal i Kolding Byråd i november vedtog visionsaftalen om at udfase Kolding Erhvervshavn frem mod 2043, glimrede ved deres fravær, da byrådet tirsdag aften igen havde sagen på dagsorden og for alvor satte det kæmpestore, praktiske arbejde med at omdanne erhvervshavnen til en ny bydel i gang.

Her godkendte byrådsflertallet den procesplan, der i løbet af de næste mange år skal forvandle havnen til ny by med boliger, erhverv, kultur- og fritidsfaciliteter, og allerførst skal der nedsættes et særligt udvalg, som skal styre hele slagets gang.

Radikale Jesper Elkjær var begejstret for at være med til at fyre startpistolen af:

- Tålmodighed er en dyd. Nu har Radikale Venstre i 20 år talt om omdannelse af havnen fra industri til by, og vi er blevet hånet undervejs. Der kommer til at gå mange år endnu, og jeg er ikke sikker på, at jeg kommer til at gå tur med hunden og høre fuglefløjt på den nye havn. Men selv den længste rejse starter med det første skridt, sagde han.

Nyt udvalg

  • Nu bliver der nedsat et særligt udvalg under økonomiudvalget - et såkaldt paragraf 17,4 udvalg - som får som eneste opgave at styre arbejdet med at omdanne erhvervshavnen til ny bydel.
  • Udvalget refererer og indstiller til økonomiudvalget, hvor den formelle beslutningskompetance ligger.
  • I udvalget får følgende plads: Borgmester, 1. og 2. viceborgmester, formanden for plan- bolig- og miljøudvalget, bestyrelseformanden for Kolding Havn, to repræsentanter fra havnens virksomheder, en fra byens erhvervsliv, en markant person udefra og en person fra en anden by, som er i gang med havneomdannelse.

Langt lys

Venstres Ole Alsted anfægtede talen om, at politikerne vil lukke havnen.

- For vi ønsker faktisk at åbne den op for borgerne. I dag er havnen terrorsikret og et lukket område for rigtig mange mennesker. Det her er den rigtige beslutning for Kolding med det lange lys på, selvom det selvfølgelig også er en følelsesladet debat med det korte lys på, sagde han.

Hvor længe Koldings borgere kommer til at vente, før industrihavnen er væk og udviklet til en ny bydel, tør ingen spå om. I by- og udviklingsforvaltningens indstilling til byrådet står der, at "erfaringen fra andre store by- og havneomdannelsesprojekter viser, at alene de indledende øvelser ofte varer fem-ti år, og at der herefter kan gå 10-20 år inden en realisering. Ingen kan lige nu sige, hvornår vi er i mål her i Kolding", hedder det.

- Så nu må vi se. Det kan være, det går hurtigere, og det kan være, at det går langsommere. Nu må vi se, sagde borgmester Jørn Pedersen.

Afhopper

Socialdemokraterne Elvis Comic og Per Bødker Andersen stemte som forventeligt imod procesplanen, idet de lige fra start har være modstandere af at lukke erhvervshavnen.

Med sig i nej-flokken fik de tirsdag aften Venstres Pernille Øhlenschlæger Pedersen, der har fortrudt sit ja til visionsaftalen.

- Jeg fortryder inderligt mit ja fra sidste år. Der var så meget vrede i byrådssalen den novemberaften, og der er enormt store følelser i den her sag. Jeg synes ikke, at forarbejdet til at træffe en beslutning om at lukke erhvervshavnen er gjort godt nok, og jeg kan ikke med ro i maven være med til at lukke virksomhederne på havnen på det her grundlag, sagde den afhoppede Venstrekvinde til JydskeVestkysten efter byrådsmødet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.