Annonce
Billund

Ansættelsesstop i resten af 2019: Alle områder rammes i Billund Kommune

Hele Billund Kommune skal hjælpe til resten af 2019 for at holde udgifterne i ro. Arkivfoto: Christer Holte
Udgiftsstoppet i Billund Kommune rammer alle afdelinger og gælder resten af 2019.
Annonce

Billund Kommune: Alle områder og afdelinger i Billund Kommune har fået ordre på at holde igen med udgifterne.

Det er konsekvensen af den beslutning, som Billund Byråd tog tirsdag aften. Her blev byrådet præsenteret for et regnestykke, der viser, at kommunen formentlig kommer ud af 2019 med et forbrug på 31,2 millioner kroner mere, end man har fået tilladelse af regeringen til at bruge.

Det er få områder, som bærer en stor del af overforbruget, men den økonomiske bremse, som byrådet nu har trådt på, gælder bredt i hele kommunen, altså også på for eksempel plejehjem og børnehaver, hvor der ikke har været et overforbrug.

- Vi kan ikke i november nå at gennemføre besparelser, der har en virkning her i 2019. Det er for sent. Vores største chance er at begrænse indkøb resten af året, og det er ligegyldigt områder, for det tæller alt sammen, siger Ib Kristensen (V), borgmester i Billund Kommune.

Straf fra staten

Landets kommuner har kun lov til at bruge et bestemt beløb på service og anlæg. Bliver dette beløb overskredet, kan kommunerne se frem til en økonomisk sanktion. Staten kigger dog ikke på kommunerne individuelt, men på kommunerne samlet set.

Billund Kommunes oprindeligt tildelte serviceramme lød på 1,2068 milliarder kroner. Budgetopfølgningen viser, at kommunen på nuværende tidspunkt forventes at bruge 31,2 millioner kroner for meget.

Foruden merforbruget på 30 millioner kroner vil det koste Billund Kommune cirka 20 millioner kroner i sanktion - hvis altså landets kommuner samlet set overskrider deres serviceudgifter.

Kun nødvendige udgifter

Helt konkret betyder det, at der er ansættelsesstop i kommunen. For alle kommunale afdelinger gælder desuden, at det kun er nødvendige indkøb, som må foretages. Der skal skelnes mellem "need to have" og "nice to have".

De forskellige områder har ellers samlet set en opsparing på godt 46 millioner kroner, som der altså ikke længere er tilladelse til at bruge løs af.

- Selvom man kunne have lyst til købe nye computere eller nyt legeredskab eller andet, skal man vente med det til januar, forklarer Ib Kristensen.

Begge beslutninger gælder resten af året.

Pessimistisk borgmester

Overforbruget kan blive dyrt, da staten straffer kommunerne med økonomiske sanktioner, hvis landets kommuner samlet set bruger mere på service, end hvad der er aftalt mellem regeringen og Kommunernes Landsforening.

Borgmesteren selv er pessimistisk, i forhold til hvor meget af overforbruget som Billund Kommune kan nå at hente i årets sidste halvanden måned.

- Det, der kan redde os fra en sanktion, er, at de andre kommuner ikke når at bruge deres serviceramme, siger Ib Kristensen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.