Annonce
Kolding

Vinterbaderne får endnu en stor sæk penge

Lars Rubusch jubler over den store pengegave fra Realdania. Pengene skal bruges til en cirkelbro og en promenade inde på græsset i baggrunde. Arkivfoto: Søren Gylling
Realdanias kampagne "Underværker" støtter Hop i Fjordens byggeri ved badebroen i Strandhuse med 700.000 kroner. Byggeriet går i gang i løbet af ganske kort tid, fortæller formanden for klubben, som kalder sig Koldings gladeste.
Annonce

Kolding: - Min kollega så mig løbe rundt på vagtcentralen, efter jeg havde fået opkaldet. Da gik jeg sgu i selvsving. Det må jeg indrømme.

Sådan fortæller Lars Rubusch, formand for vinterbaderforeningen Hop i fjorden, om sekunderne efter, at han forleden blev ringet op på sin arbejdsplads, Falcks vagtcentral i Vejle. I den anden ende af røret var en repræsentant for Realdanias program "Underværker", som fortalte, at der er en stor sæk fondsmidler på vej til klubben. Nærmere bestemt 700.000 rare kroner, som nu skal bruges til at realisere drømmen om en arkitektonisk smuk bygning på 63 kvadratmeter med sauna, omklædnings- og toiletfaciliteter, en cirkelbro i træ og en gangbro, så vinterbaderne kan gå tørskoede fra omklædningsrummet og ned til badebroen for enden af Lyshøj Allé i Strandhuse.

- Det er ganske enkelt fantastisk for Koldings gladeste forening endnu engang at modtage fondspenge, siger Lars Rubusch.

Underværker

  • Realdanias ildsjælekampagne "Underværker" støtter i denne omgang 19 projekter - her af tre i Sydjylland.
  • De tre er: Hop i Fjorden, Ribe Sejlklub, som vil etablere en flydebro og et fælleshus, og Tandslet ved Sønderborg, hvor en gruppe borgere vil renovere og ombygge en tidligere bank og købmandsbutik til fælleshus.
  • "Underværker" har siden 2014 bidraget med økonomisk hjælp til flere end 145 frivillige projekter.

Ildsjæle

Hop i Fjorden har i forvejen modtaget donationer fra Kai D. Fonden, Nordeafonden, Friluftsrådet, diverse sponsorer og medlemsindbetalinger, Jubilæumsfonden - og nu altså også Realdania - alt i alt 2,7 millioner kroner.

Det hele blev kickstartet, da Kolding Byråd i 2017 besluttede at bevilge 800.000 kroner til nogle ordentlige toilet- og omklædningsforhold ved den berømte, meget omtalte og til tider også udskældte badebro, som var et af vinderprojekterne i DR's konkurrence Byg Det Op i 2013.

- Byrådets bevilling har været løftestangen til at søge midler hos fondene, fortæller Lars Rubusch.

Fra Realdania siger programchef Astrid Bruus Thomsen, at "vi er glade for endnu engang at kunne bakke op om den frivillige indsats ikke mindst fra Sydjylland".

- Hvor andre ser problemer, ser ildsjælene muligheder. Nu glæder vi os til at følge projekternes vej mod realisering til gavn for ildsjælenes samfund, siger hun.

To faser

Det samlede budget for Hop i Fjordens projekt er lige i omegnen af fire millioner kroner, og med Realdanias håndsrækning mangler klubben nu en håndfuld hundrede tusinde, før det er finansieret. Det forholdsvist høje anlægsbeløb skyldes blandt andet, at der skal foretages en dyr pælefundering, før der kan bygges på den græsklædte strandbred i Strandhuse.

Men Lars Rubusch er fortrøstningsfuld og oplyser, at projektet udføres i to faser.

Første spadestik til fase et tages i starten af december, hvor byggeriet af selve bygningen med toilet, sauna og omklædningsrum påbegyndes. Fase to er cirkelbroen og træpromenaden ned til badebroen - den ventes udført i 2020.

- Nu skal vi skal lige have søgt til flere penge til fase to, siger klubformanden.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.